Güzel dinimiz İslâm'da akrabalar çeşitlidir. Önem sırasına göre yazacak olursak herhalde aynı sülbden gelenler kan akrabaları önceliklidir. Bu işe sevgiyi karıştırmıyoruz. O gönül işidir. Bazen en uzak insanı en yakın akrabadan daha yakın kılabilir.
Sonra evlilikle ile kurulan akrabalar gelir önemde. Buna eskiler sıhrî akrabalık derlerdi. Maalesef bu kelime de unutulanlar listesine girdi. Bu gidişle dilde öyle bir fukaralığa düşeceüiz ki, derdimizi anlatmaya lisan yetmeyeck. Çok yazık.
Bizde bir akrabalık daha var ki, dünyada bunu bizden başkası bilmez. Zira ötelere kulak tıkayanların aklı buna yetmez. O da “süt akrabalığı” gerçeğidir. İslam dışında diğer hukuk sistemleri bunu bilmez ve hatta anlayamaz. Belki ilimler gelişir de bunun sırrını çözerler ve hatalarını görürler. Ama neye yarar, bunca yıkımdan sonra. Biz bu hakikati, bizi yaratana teslimiyetle biliyor ve hatalardan dinimiz vesilesiyle kurtuluyoruz.
Süt akrabalığı nedir?
Maalesef ülkemizde laik batı hukuku yürürlüğe konduğu günden beri bu “süt kardeşliği” hukukunu bilmede zaaflar oluşmuştur. Sonuçta birçok insan kardeşi ile evlenme yanlışına düşmüştür.
Gelelim sorunun cevabına. Bir kimse süt çağındayken, ki iki yaşına kadar takdir edilmiştir, sütünü emdiği kadın ve akrabalarıyla kendisi arasında bir akrabalık bağı meydana gelir. Meselâ: Sütünü emdiği kadın onun süt annesi, kocası süt babası, çocukları da süt kardeşleri olur. Onlarla evlenmesi haliyle haram olur. Çünkü iki yaşa kadar emilen süt çocuğun vücut yapısını tamamladığı için, emzirenin bir parçası: emziren de emenin, tıpkı öz annesi gibi bir annesi durumundadır.
Eskiden beri hukukî işlemler sonucu oluşan, "evlât edinme" şeklinde bir akrabalık bağı vardır ki, tamamen cahiliyettir. Bugün hala dünyada yaygın olan bu tür bir sözde akrabalığı, İslâm, bütün sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırmış, bu yönde sarfedilen söz ve tasarrufları yok hükmünde saymıştır.
Bunları bilmek niçin önemlidir?
Önce sağlam bir aile kurmak, sonra da toplumda bir sevgi, saygı, yardımlaşma ve savunma bağı kurmak içindir.
İyi bilmeliyiz ki dînimiz, akrabalar arasındaki ilişkilerin sağlam, sıcak ve devamlı olmasına, akrabaların birbirine maddeten ve mânen sahip çıkarak destek olmalarına, bunu sürdürmek için de arada bir ziyaretleşmeye, yani sılai rahime çok çok önem vermektedir.