Mü’minlerin Duâsı Makbul Bir İbadettir

Dünya dua üstüne” derler ya, çok haklılar. Ama bizler maalesef başımız sıkışmadan dua etmiyoruz. Başı sıkışmadan size gelmeyen sevdiğinize ne dersiniz?

Müʼmin, kulluk hayatında duânın vazgeçilmez bir yeri olduğunun idrâk etmeli büyük küçük her muradını Allah Teâlâ’ya arz edip istemeli.

En başta da iman ve afiyet:

“Allah’tan âfiyet dileyiniz.” (Buhârî, Cihâd, 112)

Hazret-i Ebû Bekir (ra)’ın buyurduğu gibi:

“Allah’tan af ve âfiyet isteyiniz! Hiç kimseye, yakînden (kat’î bir îmandan) sonra âfiyetten daha fazîletli bir şey verilmemiştir.” (Tirmizî, Deavât, 105/3558)

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

 

وَاِذَا سَاَلَكَ عِبَادٖي عَنّٖي فَاِنّٖي قَرٖيبٌؕ اُجٖيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ اِذَا دَعَانِۙ فَلْيَسْتَجٖيبُوا لٖي وَلْيُؤْمِنُوا بٖي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ ﴿١٨٦﴾

“Kullarım sana beni sorduklarında bilsinler ki şüphesiz ben yakınım, bana dua ettiğinde dua edenin dileğine karşılık veririm. Şu halde benim davetime gelsinler ve bana iman etsinler ki doğru yolu bulabilsinler”.(Bakara, 186)

Dua bir ibadettir ve sevabını alması en çabuk gelen icabettir.

Fahr-i Kâinât Efendimiz:

–Bir kul günah olan veya akrabâsı ile darılmasına yol açan bir şeyi dilemedikçe yahut acele etmedikçe duâsı kabûl olunur. buyurmuştu.

–Yâ Rasûlallâh! Acele etmek ne demektir? diye sordular.

Allâh Rasûlü (sav):

–Kul; «Nice defâlar hep duâ ediyorum da Rabbim duâmı kabûl etmiyor.» der. Duâsının hemen kabûl edilmemesi sebebiyle bıkar ve duâyı bırakır. (İşte o zaman acele etmiş olur.)” cevâbını verdi. (Müslim, Zikir, 92)

Önemli bir mesele de şu: Kardeşlerimize gıyabında çok dua edelim. İhlas ve samimiyet işte budur! Hem de çok müjdelidir:

Nedir mi o müjde?

Rasûlullah (sav) buyurdular:

“Bir mü’minin diğer bir mü’mine gıyâbında yaptığı duâdan daha çabuk kabûl edilen hiçbir duâ yoktur.” (Tirmizî, Birr, 50/1980)

Dua ederiz, Rabbimiz sizlere iman, istikamet ve afiyet ihsan eylesin! Amin.